Barındırdığı bitki, kurbağa, balık ve diğer canlı türleriyle kendi ekosistemini oluşturan ve kendi kendine yetebilen bir yaşam alanıdır. Biyolojik Gölet ile, sulak alanların zenginliğinin ve öneminin vurgulanması ve küresel iklim değişimi nedeniyle sulak alanlara olan ihtiyacın arttığı ve bu alanların korunması gerektiği ile ilgili farkındalık yaratmak amaçlanmaktadır.

Biyolojik gölet ve havuzlar; klor veya başka herhangi bir kimyasal maddeye gerek kalmadan suyun ortamdaki bakteriler aracılığıyla temizlendiği ekolojik oluşumlardır. Suyun temizliği, yosun konsantrasyonunun mikroorganizmalar yolu ile azaltılması ve sudaki fosforun dengelenmesi prensibi ile sağlanır.

Hayatın kaynağı olan su her zaman insanların etrafında yaşadıkları, fiziksel ihtiyaçlarını giderdikleri, tarım ve temizlikte yoğun biçimde kullandıkları en önemli doğal madde olmuştur. Canlıların ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra huzurlu ve ahenkli manzaralar teşkil eden doğal göllerin insanların yaşam alanlarına getirilmesi, gelişen teknoloji ile mümkün olmuştur. Teknolojinin yanı sıra stresin, gürültü ve hastalıkların arttığı günümüzde huzurlu ve ahenkli doğal manzaralar oluşturan, spor yapma ve dinlenme imkanları sağlayan gölet veya havuzlar lüks olmaktan çıkmıştır.

Suyun verdiği huzur ve sakinleştirici etkiyi bahçelerine, parklara ve her türlü rekreasyon alanlarına taşımayı başaran insanlar, suyun temizliğini korumak adına kimyasal madde kullandıklarında ise yine doğadan uzaklaşmışlardır.