MOZAİK

Mozaik erken çağlarda çakıl taşları ve belli belirsiz taş parçalarını bir araya getirerek şekil verme, geometrikimgeler, motifler, işaretler yapma bütünü, taban kaplaması şeklinde sanatsal çalışmalar bütünü olarak tanımlanmıştır.

Bilinen en eski mozaik parçaları M.Ö. 3400‘lü yıllara kadar tarihlendirilmektedir. Helenistik dönemde gelişimini, Roma döneminde de altın çağını yaşamıştır.

Akıllara durgunluk veren metrekarelerce alana yapılan bu sanat eserleri günümüzde dahi insanlarda hayranlık uyandırmaktadır.

Küçücük taş veya cam parçalarının Tanrıları, İnsanları, Hayvanları, Bitkileri geometrik şekiller ve renk dizilimleri ile betimlemesi olağanüstü bir sanattır.

Mozaik işçiliği göz, matematik, refleks, gözlem, sabır ve aşk ister. Mozaik geçmişten günümüze taşıdığı tarihi ve kültürleri görsel bir şölen halinde sunar.

Antakya’da Roma dönemine tarihlenen çok zengin bir mozaik koleksiyonu Hatay Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Müze bu eserleriyle dünyanın en büyük Mozaik müzesidir.

Antik dönemlerden beridir mozaik atölyeleri ve mozaik okulları olan Antakya; kadim zamanlardan beridir en iyi ustaları çıkarmıştır.

Yakın bir zamanda ortaya çıkarılan M.S.3.yüzyıla tarihlenen ve üzerinde ‘’ NEŞE ‘’ yazan İskelet Mozaiği dünyanın en nadir mozaik eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.