HUBUBAT

Tarım sektöründe önemli yer edinen hububat, önceki çağlardan itibaren ekimi yapılarak üretilen besin grubudur. Ülkemiz bugün hububat üretiminde öncüdür dünya hububat ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ekim alanı ve üretim verimi bakımından en yüksek ürün gruplarındandır. Ülkemiz bulgur ve unlu mamul üretiminde dünyada ön sıralarda yer almaktadır. Besin enerjisinin çoğu hububattan karşılanır.

Hububat; buğday, arpa, çavdar, darı, mısır, yulaf, pirinç gibi ürünleri kapsar. Tohum olarak ya da işlenip un, nişasta, kepek, ekmek,  makarna veya yağ gibi ürünlerin elde edilmesinde kullanılır. Tahıl ve tahıl ürünleri karbonhidrat, mineral, vitamin ve daha birçok besin öğelerini içerir. Sağlık açısından da önemlidir.

Hatay ilinde en çok buğday, pamuk,  mısır, sebzeler, narenciye, çeşitli meyveler, zeytinler, yağlı tohumlar ve yem bitkilerinin ekim alanı bulunmaktadır.

Karakılçık ve firik de Hatay’ın önemli buğdaylarıdır. Karakılçık nesli tükenmek üzere olan hibrit olmamış buğdaydır. Diğer buğday türlerine nazaran sert ve esmerdir. Lezzetli ve besin değeri çok yüksek atalık tohumlardandır. Yöresel yemek kültürümüzde yer alan firik, geleneksel yöntemlerden biri olan isleme yoluyla elde edilmektedir. Hatay’ın Amik Ovası’nda halen devam eden geleneksel tarlada yakma metodu; en azından Suppiluliuma döneminden beri hiç değişmemiştir. Dünyanın en besleyici tahılları arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

   Kaynaklar : (1,2) Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü.