Sanat

Hatay halk müziği Çukurova bölgesi, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Halep özellikleri taşır. Bazı türkülerde Rumeli esintileri görülebilmektedir. Harman, doğa, aşk, hasat, düğünler, ölümler, hasat, bereket türkülerin ana konularını oluşturur. Yöre müziğinde sık görülen 2 ve 4 zamanlı ana usuller yanında halk müziğinde seyrek kullanılan usul ve kalıplara da rastlanır.

Mozaik erken çağlarda çakıl taşları ve belli belirsiz taş parçalarını bir araya getirerek şekil verme, geometrikimgeler, motifler, işaretler yapma bütünü, taban kaplaması şeklinde sanatsal çalışmalar bütünü olarak tanımlanmıştır.

İlk ustaların cam süsleme ve camcılık sanatına dünyada camın ilk üretildiği yerleşim yerlerinden olan Antakya, Suriye ve Filistin bölgesinde başladıkları söylenmektedir.  Özellikle Antakya ve çevresinde yöreye özgü yeşil cam üfleme sanatı oldukça gelişmiştir. Binlerce yıllık geçmişi olan Antakya cam üfleme sanatı günümüzde bir kaç usta tarafından icra edilirken, unutulmaya yüz tutmuş bu sanat dalının sürdürülebilirliği sağlanmaya çalışılmaktadır.

Serpantin taşı aslında dünyanın birçok noktasında çıkarılabilen doğada bol bulunan bir taştır. Fakat Antakya’da işlenen siyah serpantin taşı Antakya, Doğu Akdeniz, Kıbrıs plakasına has bir taştır. Doğada genellikle dere yataklarından çıkarılanı makbul ve işlemesi kolay olanıdır.